Відтворення процесу приготування випічки у печі скіфського часу

Автор(и)

  • Любава Потоцька Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, Україна https://orcid.org/0009-0002-7188-3480

Ключові слова:

експеримент, хлібці, випікання хліба, скіфська піч, реконструкція, автентичні форми, археологія досвіду

Анотація

У статті описано експериментальну реконструкцію повного циклу виробництва хліба скіфської доби. Було відтворено процес приготування випічки за мініатюрними глиняними моделями вотивних хлібців. Побудовано автентичну піч за археологічними джерелами, створено і застосовано кам’яну зернотерку. Зафіксовано кількість витраченого часу, людського і матеріального ресурсу для кожного з етапів виробництва. Описано процеси і внесено певні корективи в уявлення про перетирання муки і випікання хлібців.

Біографія автора

Любава Потоцька, Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури

студентка

Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури

Посилання

Artyuh, L. 1997. Ukrayinska narodna kulinariya: istoriko-etnografichne doslidzhennya. Kyiv: Naukova dumka.

Boltrik, Yu. V., Gorbanenko, S. A., Kublij, M. V., Sergeyeva, M. S., Yanish, Ye. Yu. 2015. Severinivske gorodishe skifskogo chasu: biogospodarskij aspekt doslidzhen. Arheologiya i davnya istoriya Ukrayini, 4 (17), s. 155–192.

Gorbanenko, S. A. 2010. Znaryaddya zemlerobstva kincya I tis. do n. e. — I tis. n. e. Porivnyalnij analiz. Arheologiya, 4, s. 46–60.

Kovpanenko, G. T., Bessonova, S. S., Skoryj, S. A. 1989. Pamyatniki skifskoj epohi Dneprovskogo Lesostepnogo Pravoberezhya (Kievo-Cherkasskij region). Kiev: Naukova dumka, s. 22.

Moruzhenko, A. A., Ianushevich, Z. V. 1984. Novye dannye o razvitii zemledelcheskogo khoziaistva na poseleniiakh VII–III vv. do n. e. v basseine Vorskly. V: Problemy arkheologii Podneprovia III–I tys. do n. e. Dnepropetrovsk, 1984, s. 137.

Shramko, B. A. 1957. Sledy zemledelcheskogo kulta u lesostepnyh plemen Severnogo Prichernomorya v rannem zheleznom veke. Sovetskaya arheologiya, 1, s. 178–198.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-10-31

Як цитувати

Потоцька, Л. (2025). Відтворення процесу приготування випічки у печі скіфського часу. Києво-Могилянський археологічний журнал, 1, 34–44. вилучено із https://kmaj.ukma.edu.ua/article/view/342861