Відтворення процесу приготування випічки у печі скіфського часу
Ключові слова:
експеримент, хлібці, випікання хліба, скіфська піч, реконструкція, автентичні форми, археологія досвідуАнотація
У статті описано експериментальну реконструкцію повного циклу виробництва хліба скіфської доби. Було відтворено процес приготування випічки за мініатюрними глиняними моделями вотивних хлібців. Побудовано автентичну піч за археологічними джерелами, створено і застосовано кам’яну зернотерку. Зафіксовано кількість витраченого часу, людського і матеріального ресурсу для кожного з етапів виробництва. Описано процеси і внесено певні корективи в уявлення про перетирання муки і випікання хлібців.
Посилання
Artyuh, L. 1997. Ukrayinska narodna kulinariya: istoriko-etnografichne doslidzhennya. Kyiv: Naukova dumka.
Boltrik, Yu. V., Gorbanenko, S. A., Kublij, M. V., Sergeyeva, M. S., Yanish, Ye. Yu. 2015. Severinivske gorodishe skifskogo chasu: biogospodarskij aspekt doslidzhen. Arheologiya i davnya istoriya Ukrayini, 4 (17), s. 155–192.
Gorbanenko, S. A. 2010. Znaryaddya zemlerobstva kincya I tis. do n. e. — I tis. n. e. Porivnyalnij analiz. Arheologiya, 4, s. 46–60.
Kovpanenko, G. T., Bessonova, S. S., Skoryj, S. A. 1989. Pamyatniki skifskoj epohi Dneprovskogo Lesostepnogo Pravoberezhya (Kievo-Cherkasskij region). Kiev: Naukova dumka, s. 22.
Moruzhenko, A. A., Ianushevich, Z. V. 1984. Novye dannye o razvitii zemledelcheskogo khoziaistva na poseleniiakh VII–III vv. do n. e. v basseine Vorskly. V: Problemy arkheologii Podneprovia III–I tys. do n. e. Dnepropetrovsk, 1984, s. 137.
Shramko, B. A. 1957. Sledy zemledelcheskogo kulta u lesostepnyh plemen Severnogo Prichernomorya v rannem zheleznom veke. Sovetskaya arheologiya, 1, s. 178–198.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Liubava Pototska

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.

